Het Center van de Polair Cirkel

Het Center van de Polair Cirkel werd officieel op 13 juli 1990 geopend, gelijktijdig met de E6, over het gebergte Saltfjellet, die toen ook klaar stond. In het Center vindt men een cafetaria waar Noord Noorse gerechten worden geserveerd, een tentoonstelling en een filmzaal met informatie over de Polair Cirkel en ook een grote en inhoudrijke souvenirwinkel. Totaal is dit op een oppervlakte van 1300 m2 verspreidt.

Het Center ligt ongeveer 680 meter boven het zee niveau in het Nationale Park Saltfjellet-Svartisen. In het gebied van het gebergte Saltfjellet vindt men een rijk plantenleven, een rijke fauna, en veel viswatertjes.

Het Center van de Polair Cirkel ligt bij de E6 midden op het gebergte van Saltfjellet in de provincie Nordland, het is een natuurlijke stopplaats voor alle reizigers. Het Center van de Polair Cirkel is bijzonder wat betreft haar speciale aan de natuur aangepaste architectuur en de Polair Cirkel is dwars door het gebouw aangegeven. Het Center van de Polair Cirkel is open in het seizoen van 1 mei tot 5 oktober.


In het Center van de Polair Cirkel vindt u het volgende:


  • Cafetaria met een hoofdaccent op Noord-Noorse gerechten. Voor groepen en andere partijen kunt u van te voren lunche’s en warme maaltijden bestellen.
  • Een grote souvenir- en cadeauwinkel
  • Eigen ‘brievenhuis’, waar alle postkaarten gestempeld worden met een exclusief Polair Cirkel stempel.
  • In onze prachtige filmzaal kunt u ons nieuwe cinerama programma zien ”Welcome to the Artic”, met fantastische cineramabeelden en muziek van het gebied van De Polair Cirkel.
  • Certificaat van het overschrijden van de Polair Cirkel

In de nabije omgeving vindt u de herdenkingsmonumenten van de tweede Wereld Oorlog over de Russische en Joegoslavische gevallenen. Het Center van de Polair Cirkel ligt in een Nationaal Park en heeft een prachtige omgeving voor wandel-tochten.

Welkom!


De midzomer- nachtzon

Het fenomeen van de midzomer- nachtzon treedt op als de zon niet onder de horizon verdwijnt en het gehele etmaal zichtbaar blijft. De Polair Cirkel is de zuidelijke grens van het gebied waar men dit fantastische fenomeen kan beleven. De periode dat men de midzomer- nachtzon kan zien is langer hoe dichter men bij het poolpunt komt, bij de Polair Cirkel duurt dit ongeveer 1 maand, terwijl men op de Noordpool zelf, voor zover de weer verhoudingen dit toelaten, dit hier achtereenvolgens 6 maanden kan zien.

Het Noorderlicht en de donkere periode

De gebieden waar in de zomer de midzomer- nachtzon te zien is, hebben in de winter een donkere periode. De periode dat het donker blijft, is evenredig aan de periode dat het in de zomer licht blijft. Toch heerst er geen complete duisternis ondanks dat men de zon niet kan zien, dat komt door de manier waarop het licht door de atmosfeer weerkaatst wordt, namelijk op dezelfde manier zoals het vlak voor zonsopgang licht wordt.

Aurora Borealis of wel het Noorderlicht zoals we dat noemen is een natuur verschijnsel dat voorkomt als zonnewind geladen met elektrische partikels in botsing komt met gassen in de atmosfeer van de aarde. Het fenomeen van het Noorderlicht vindt plaats op een hoogte van tussen de 90 en 150 km boven de aarde, en is te zien als een levend bewegend licht aan de nachtelijke hemel. De kleuren variëren tussen bijna wit, groen, blauw en rood.