Om senteret

Polarsirkelsenteret ble offisielt åpnet 13.juli 1990, samtidig som den nye E6 over Saltfjellet stod ferdig. Inne i senteret finner man en kafeteria som serverer mat fra Nord Norge, en utstilling med kinosal, som informerer om polarsirkelen samt en stor og innholdsrik souvenirbutikk. Totalt er dette fordelt på ca. 1300 m2.

Senteret befinner seg ca.680 meter over havet, på grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Områdene på Saltfjellet inneholder et rikt planteliv, dyreliv og mange fiskevann.

Polarsirkelsenteret ligger ved E6 midt oppe på Saltfjellet i Nordland fylke, og er et naturlig stoppested for alle veifarende. Polarsirkelsenteret utpreger seg med sin spesielle og naturtilpassede arkitektur, og polarsirkelen er markert rett gjennom bygningen. Polarsirkelsenteret er sesongåpent fra 1. mai til ca 5. oktober.


I Polarsirkelsenteret finner du:


  • Kafeteria med hovedvekt på nordnorsk mat. Forhåndsbestilling av lunch og middag for grupper og andre arrangement
  • Stor souvenir- og gavebutikk
  • Eget brevhus, hvor alle postkort blir stemplet med eget eksklusivt Polarsirkelstempel
  • I vår flotte kinosal vises vårt nye multivisjonsprogram ”Welcome to the Arctic”, med fantastiske bilder og musikk fra Polarsirkelområdet.
  • Eget Polarsirkelsertifikat

I området rundt senteret finnes det russiske og jugoslaviske krigsminnesmerker fra andre verdenskrig. Polarsirkelsenteret ligger i et nasjonalparkområde og er omgitt av et flott turterreng.

Velkommen!


Midnattsola

Fenomenet midnattssol er når solen ikke forsvinner under horisonten og den er synlig hele døgnet.

Polarsirkelen er den sørlige grensen for hvor en kan oppleve dette fantastiske fenomenet.

Tidsrommet en kan se midnattssolen øker desto nærmere en kommer polpunktet, ved polarsirkelen dreier det seg om ca 1 måned mens en på selve nordpolen kan se den sammenhengende i 6 måneder, såfremt værforholdene tillater det.

Nordlys og mørketid

Områdene som om sommeren har midnattssol får om vinteren også mørketid, hvor tidsrommet det er mørkt tilsvarer tidsrommet det er lyst om sommeren. Likevel vil det ikke være komplett mørke selv om solen ikke kan sees, og det kommer av lysbrytningen i atmosfæren, på samme måte som at det blir lyst før soloppgang.

Aurora Borealis eller nordlys som vi kaller det er et fysisk fenomen som forekommer når solvinder med elektrisk ladete partikler kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Nordlyset inntreffer på en høyde mellom 90 og 150 km over bakken, og fremstår som et levende bevegelig lys på nattehimmelen. Fargen varierer mellom nesten hvit, grønn, blå og rød.